HVCnieuws

Papier/karton recyclen

papier

dec 28

In Nederlandse huizen valt er dagelijks een flinke stapel papier op de deurmat. Reclamefolders, de krant, post of tekeningen van de kinderen. Sommige documenten worden bewaard, maar veel papier belandt uiteindelijk bij het afval. Wist u dat papier wel tot zes keer kan worden gerecycled? Er wordt dus nieuw papier gemaakt van oud papier. Daarom is het belangrijk dat u papier gescheiden houdt van het restafval.

Oud papier is de belangrijkste grondstof voor nieuw papier. Van oud papier en karton worden bijvoorbeeld krantenpapier, golfkarton, toiletpapier en papieren zakdoekjes gemaakt. Soms staat het kringlooplogo met drie pijlen op verpakkingen van papier en karton. Dit betekent dat deze verpakkingen na gebruik bij het oud papier weggegooid kunnen worden, zodat het gerecycled kan worden. Het symbool betekent niet dat het product gemaakt is van gerecycled papier of karton.

Wat wel?
Wat kan er allemaal bij oud papier? Oude kranten, tijdschriften, reclamedrukwerk, kartonnen dozen en verpakkingen, oude (telefoon)boeken, wc-rolletjes, enveloppen, papieren zakken, eierdozen en cadeaupapier.

Wat niet?
Niet bij het oud papier horen de kartonnen verpakkingen van zuivel en frisdrank. Die hebben een plastic laagje aan de binnenkant. Nat en/of vervuild papier en karton zoals keukenrolpapier, toilet papier en behang valt ook niet onder oud papier ook niet.